Ramazanda 103 bin 679 gıda denetimi yapıldı

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Ramazan ayında 7 bin 500'den fazla görevliyle 104 bine yakın gıda denetimi gerçekleştirdiklerini ve bu denetimlerde uygunsuzluk tespit edilen bin 22 ürün için yaklaşık 45 milyon lira idari para cezası uygulandığını bildirdi. Bartın İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ekipleri de vatandaşların sağlıklı gıda tüketebilmeleri amacıyla yıl içerisinde rutin olarak yapılan gıda denetimlerini Ramazan ayında ve bayram öncesinde aralıksız sürdürdü.
Bu haber 2024-04-13 09:27:45 eklenmiş ve 153 kez görüntülenmiştir.

 

Erkan Hızoğlu

 

 

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Bakanlığının gerçekleştirdiği Ramazan denetimlerine ilişkin açıklama yaptı.

 

 

 

Yaptığı açıklamada, Bakanlık olarak sorumluluk alanlarından birisinin de vatandaşların güvenilir gıdaya ulaşması olduğunu anımsatarak bu konuya büyük bir hassasiyet gösterdiklerinin altını çizen Bakan Yumaklı, “Tarladan çatala kadar gıdanın her adımını kontrol altında tutmanın, güvenilir gıdayı vatandaşımıza sunmanın gayreti içerisinde çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Piyasada haksız rekabetin etkin biçimde önlenmesi için de gayretli bir biçimde çalışıyoruz. Bakanlık olarak 2023 yılında 1 milyon 300 bin gıda kontrolü gerçekleştirdik. Bu kontrollerde 18 bin 948 işletme hakkında idari para cezası uyguladık.” ifadelerini kullandı.

 

 

Gıda güvenilirliğini temin etmek amacıyla yürüttükleri bu faaliyetleri Ramazan ayı boyunca aksatmadan, titizlikle ve aralıksız yürütmeye devam ettiklerini vurgulayan Yumaklı, 7 bin 500'den fazla gıda kontrol görevlisi ile ramazan ayı boyunca Türkiye genelinde gıda denetimlerini yoğunlaştırdıklarını belirtti.

 

 

Ramazan kolilerine yönelik kontroller

 

 

Bakan Yumaklı, Ramazanla birlikte halkın tüketim alışkanlıklarında oluşacak muhtemel değişiklikleri göz önünde bulundurarak özellikle tüketimi artması muhtemel un-unlu mamuller, pastacılık-tatlı ürünleri, ekmek, şeker-şekerli mamuller, et-et ürünleri, süt-süt ürünleri gibi gıda ürünlerini üreten ve satan işletmelerin resmi kontrollerine ağırlık verdiklerine dikkati çekerek şu bilgileri verdi:

 

 

“Özellikle iftar yapılan toplu tüketim yerlerinde başta hijyen kontrolleri olmak üzere gerekli resmi kontroller yürüttük. Ramazan paketi/kolisi adı altında muhtelif gıdaların bir arada yer aldığı paketlerin satış ve dağıtımının yapıldığı iş yerlerine yönelik resmi kontrollerde gıdaların son tüketim tarihi ile etiket bilgilerini kontrol ederek gerek görülmesi halinde bu ürünlerden numune aldık.

 

 

Bu kapsamda, Ramazan ayı boyunca Türkiye genelinde 104 bine yakın denetim gerçekleştirdik. Söz konusu denetimler sonucunda bin 22 adet işlem için yaklaşık 45 milyon lira idari para cezası uyguladık, 13 işletme için ise savcılığa suç duyurusunda bulunduk. Bu cezalar ağırlıklı olarak bozulmuş, son tüketim tarihi geçmiş gıdalar, kayıt yaptırmadan faaliyette bulunan işletmeler, hijyen kurallarına aykırılık ve Türk Gıda Kodeksine uygunsuzluktan dolayı verildi."

 

 

Bayram denetimleri de yoğunlaştırıldı

 

 

Ramazan Bayramı’nın yaklaşmasıyla birlikte denetimlerin artırıldığına dikkati çeken Yumaklı, ekiplerin şeker ve şekerli mamuller, pastacılık ürünleri, unlu mamuller, tatlı üretim ve satış yerleri başta olmak üzere tüm gıda işletmelerine yönelik resmi kontrollere hassasiyet gösterdiklerini vurguladı.

 

 

Bakan Yumaklı, tüketicilerin gıda ile ilgili herhangi bir ihbar ve şikâyetini Türkiye'nin her yerinden Alo 174 Gıda Hattı'na ya da "0501 174 0 174" numaralı Whatsapp Gıda İhbar Hattı'na bildirebileceklerini kaydederek, “Hiç şüphesiz en iyi denetçi tüketicinin kendisidir. Tüketicilerimiz bu sürece ne kadar dâhil olursa o kadar hızlı ve kolay sonuç alabiliyoruz. Vatandaşımızın sağlığıyla oynayanlara göz açtırmıyoruz, açtırmayacağız.” değerlendirmesinde bulundu.

 

 

Bartın’da da ekipler sahadaydı!

 

 

Bartın İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ekipleri de vatandaşların sağlıklı gıda tüketebilmeleri amacıyla yıl içerisinde rutin olarak yapılan gıda denetimlerini Ramazan ayında da aralıksız sürdürdü. Gıda zincirinin tüm aşamalarında tüketici sağlığının korunması ve güvenilir gıda arzının sağlanması amacıyla, Ramazan ayının başlangıcından itibaren tüketicilerin sağlıklı ve güvenilir gıdaya ulaşabilmeleri için İl Müdürlüğü gıda kontrol görevlileri 5996 Sayılı Kanun kapsamında asgari, teknik ve hijyenik koşulları inceleyerek, gıda denetimlerini gerçekleştirdi.

 

 

Bartın’da da Ramazan ayı boyunca denetimde olan ekipler tarafından Ramazan Bayramı öncesi, sırası ve sonrasında herhangi bir olumsuzluğun yaşanmaması için “Unlu mamuller, tatlı, şeker ve şekerli mamuller, et ve et ürünleri üretim, satış ve toplu tüketim yerlerine yönelik yapılan denetimler çerçevesinde, İşletmelerin hijyen koşulları, ürünlerin muhafaza koşulları, etiket bilgileri, son tüketim tarihleri (STT) ve Tavsiye edilen tüketim tarihlerine (TETT) yönelik kontroller gerçekleştirildi.

ETİKETLER : Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı
Diğer YAŞAM haberleri
Köşe Yazarları
 ‹ 
 ›