Yaşadıkları sorunları dile getirdiler!

Engelliler Haftası dolayısıyla Bartın Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü koordinesinde Cumhuriyet Meydanı’nda program düzenlendi. Programda konuşan Türkiye Sakatlar Derneği Bartın Şube Başkanı Ferit Kurulan, engelli bireylerin yaşadığı sorunlara dikkat çekerek tüm topluma engellerin kaldırılması için duyarlı olmaları çağrısında bulunurken “İlimizde bizlerin dile getirdiği engelli bireylerimizin sıkça kullandıkları geçiş güzergahlarında bulunan üst geçitlerin engelliler için erişebilirliği bulunmaması büyük bir eksiklik olup yetkililerimizin bu konuda desteklerine ihtiyacımız bulunmaktadır.” dedi. Kozcağız Engelliler Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Mutlu Ünlü de 10-16 Mayıs Engelliler Haftası’nın kutlama günü değil sorunları çözme günü olduğunu düşündüğünü dile getirirken yüzde 6,46 engelli nüfusuna sahip Bartın’ın Türkiye’de ikinci sırada olduğunu söyledi. Engelliler için yapılan hizmetler için teşekkür eden Ünlü, üst geçit, rampa kaldırım, otopark alanlarının yeniden engelli bireylere uygun hale getirilmesini isterken Bartın Otizmli ve Engelliler Destek Eğitim Dayanışma Spor Kulübü (BOEDDER-SK) ve Otizmli ve Özel Gereksinimi Bireyler Eğitim Yaşam Derneği (OBEY- DER) Yönetim Kurulu Başkanı Berna Şengün, Dünya Sağlık Örgütünün güncel verilerine göre dünya nüfusunun yüzde 16’sını engelli bireylerin oluşturduğunu kaydetti.
Bu haber 2024-05-11 10:41:01 eklenmiş ve 1250 kez görüntülenmiştir.

 

Karşılaştıkları engellere dikkat çekerek çözüm istediler

 

 

Kübra Nur AK

 

 

Bartın’da Engelliler Haftası dolayısıyla Bartın Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü koordinesinde Cumhuriyet Meydanında program düzenlendi.

 

 

Düzenlenen programa Bartın Otizmli ve Engelliler Destek Eğitim Dayanışma Spor Kulübü (BOEDDER-SK) ve Otizmli ve Özel Gereksinimi Bireyler Eğitim Yaşam Derneği (OBEY- DER) Yönetim Kurulu Başkanı Berna Şengün, Türkiye Sakatlar Derneği Bartın Şube Başkanı Ferit Kurulan, Kozcağız Engelliler Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Mutlu Ünlü, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Bartın İl Başkanı İsmail Cem Akyol, Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Bartın İl Başkanı Ercüment Özçelik, bazı STK temsilcileri ve özel bireyler katılım sağladı.

 

 

İlk olarak Cumhuriyet Meydanı’nda Atatürk Anıtı önünde çelenk sunumu töreni gerçekleştirilirken saygı duruşu ve İstiklal Marşı’mızın okunmasının ardından konuşmalar yapıldı.

 

 

Kurulan: “Birçok sorun hala varlığını sürdürüyor”

 

 

Türkiye Sakatlar Derneği Bartın Şube Başkanı Ferit Kurulan, engelli bireylerin yaşadığı sorunlara dikkat çekerken tüm topluma engellerin kaldırılması için duyarlı olmaları çağrısında bulunarak şöyle konuştu:

 

 

“Ülkemizde uzun yıllardan bu yana 10-16 Mayıs tarihleri arasında ‘Engelliler Haftası’ olarak çeşitli etkinlikler ile toplumda farkındalık oluşturulmaya çalışılmaktadır. Bu kapsamda kamu ve özel kuruluşlarca etkinlikler düzenlenmekte ve bu şekilde engellilere ilişkin görüş ve öneriler dile getirilmektedir. Yıllardan beri dile getirdiğimiz birçok sorun hala varlığını sürdürmektedir. Bizler tarafından anlatılmaya çalışılan sorunlarımız sorun olarak kalmaya devam etmektedir. Öte yandan engellilerin yaşamlarını bir şekilde sürdürebilmeleri, için devletimizin yapmış olduğu engelli bireylerimizin kimseye ihtiyaç olmadan yaşayabilmeleri için yeterli gelir desteğinin artırılmasının sağlanması.

 

 

Özellikle engelli aylıkları ve evde bakım desteğinin yeterli düzeye getirilmesi, bu desteklere ulaşımda konulan ön koşullar haktan yararlanmayı zorlaştırmakta ve bu durumların gerekli düzenlemeler ile düzeltilmesini, yine engellilerin yararlandığı SUT (Sağlık Uğulama Tebliği) fiyatlarının güncellenmesi gerektiği ilaç, ortez, protez ,tekerlekli sandalye ve akülü tekerlekli sandalye gibi yaşamı idame için gerekli destekler SGK tarafından yapılan düzenlemelerle erişilemez hale gelmektedir.

 

 

Bu süre içinde yaşanan fiyat artışları Sağlık Uygulama Tebliğine yansıtamadığı için engellinin ödemesi gereken fark ücretleri çok yükselmiştir. Bu farklar geliri olmayan engelliler için ödenemez düzeydedir. Dolayısıyla engellilerin bir kısmı sosyal hayata katılımı için zorunlu kullanması gereken cihazlara ulaşamama durumları doğmaktadır.

 

 

Üst geçitlerdeki “engel”e dikkat çekti!

 

 

2005 yılında yürürlüğe giren 5378 sayılı Yasa'ya göre kamuya açık alan, bina ve ulaşım araçlarının başta engelliler olmak üzere herkes için erişilebilir hale getirilmeliydi. Ancak sürekli yapılan eklemelerle yıllardır bu düzenleme tümüyle hayata geçirilmemiştir.

 

 

İlimizde bizlerin dile getirdiği engelli bireylerimizin sıkça kullandıkları geçiş güzergahlarında bulunan üst geçitlerin engelliler için erişebilirliği bulunmaması büyük bir eksiklik olup yetkililerimizin bu konuda desteklerine ihtiyacımız bulunmaktadır.

 

 

Son yıllarda İlimiz dahilinde yapılan engellilerimize yönelik erişebilirlik çalışmalarının olduğunu yapılan değişiklikler ile bir kısım engellerin kaldırıldığını yine ilimizde engelli bireylere yönelik ilgili kurum ve kuruluşlar ile birçok çalışmanın olduğunu bu konuda Sayın Valimiz ve Belediye Başkanımız ile ilgili kurum müdürlerimiz ve üniversitemize huzurlarınızda teşekkür etmek istiyorum.

 

 

Toplumun, hükümetin, yerel yönetimlerin bizleri eşit vatandaşlar olarak görmelerini ve haklarımızdan eşit biçimde yararlanmaktan başka bir talebimiz yoktur.

 

 

İnanıyoruz ki engellerden tamamen arınmış, eşit ve erişebilir bir dünya bizler için önümüzdeki yıllarda geleceğine inanarak; 10-16 Mayıs Engelliler Haftası’nda tüm topluma engellerin kaldırılması için duyarlı olmaları çağrısında bulunuyoruz.”

 

 

Ünlü: “Bartın yüzde 6.46 oranı ile Türkiye’de 2. sırada”

 

 

Kozcağız Engelliler Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Mutlu Ünlü de 10-16 Mayıs Engelliler Haftası’nın kutlama günü değil sorunları çözme günü olduğunu düşündüğünü dile getirirken yüzde 6,46 engelli nüfusuna sahip Bartın’ın Türkiye’de ikinci sırada olduğunu söyledi.

 

 

Engelliler için yapılan hizmetler için teşekkür eden Ünlü, üst geçit, rampa kaldırım, otopark alanlarının yeniden engelli bireylere uygun hale getirilmesini isteyerek şunları söyledi:

 

 

“Dünya Sağlık Örgütü'nün verilerine göre diğer bireylerle eşit koşullar altında topluma tam ve etkin biçimde katılımlarının önünde engel teşkil eden uzun süreli fiziksel, zihinsel, düşünsel ya da algısal bozukluğu bulunan engelli bireyler, dünya nüfusunun yüzde 15'ini oluşturmaktadır. Türkiye nüfusunun ise yüzde 12,29'u engellidir. En fazla olan illerimizde Bartın yüzde 6.46 oranı ile Türkiye 2. sırasında olmaktadır.

 

 

Sosyal devlet olmanın gereği olarak Türkiye, son yıllarda engelli haklarının korunması ve geliştirilmesi adına birçok adım ve mekanizmayı hayata geçirmiştir. Engellilerin Haklarına İlişkin Sözleşme ve İhtiyari Protokol'e taraf olunmuş; ulusal düzeyde anayasa ve kanunlar başta olmak üzere konuyla ilgili birçok düzenleme kabul ya da revize edilmiştir. 7 Temmuz 2005 tarihinde yürürlüğe giren 5378 sayılı Engelliler Hakkında Kanun, engelli bireylerin topluma diğer bireylerle tam ve eşit katılımını amaçlamakta ve eğitim, sağlık, rehabilitasyon, istihdam, sosyal güvenlik ve bakım ile erişilebilirlik alanlarında düzenlemeler içermektedir.

 

 

Temel misyonu insan onurunu temel alarak kişilerin eşit muamele görme hakkının güvence altına alınması, hukuken tanınmış hak ve hürriyetlerden yararlanmada ayrımcılığın önlenmesi olan Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu, engelli bireylerin temel hak ve özgürlüklerinin etkin biçimde güvence altına alındığı, toplumsal hayata diğer bireylerle eşit koşullarda tam ve etkin katıldığı bir dünya temennisiyle 10-16 Mayıs Engelliler Haftası'nı kutlamaktadır.

 

 

“Kutlama değil sorunları  çözme günü”

 

 

10-16 Mayıs Engelliler Haftası kutlama günü değil sorunları çözme günü olduğunu düşünmekteyim. Tekerlekli sandalye kullanan biri olarak bazı konuları da dile getirmek isterim; Sayın Bartın Belediye Başkanımızdan ve tüm ilçe ve belde başkanlarımızdan engelliler için yapılan hizmetler için teşekkür ederiz. Ama üst geçit, rampa kaldırım, otopark alanlarının engellilere yeniden mevzuata uygun hale getirmenizi tüm engelli kardeşlerimiz adına da rica ederiz .

 

 

Bizlere destek veren Bartın Valimiz Sayın Nurtaç Arslan’a aile sosyal hizmetler il müdürlüğüne, gençlik spor il müdürlüğüne, Bartın İl Özel İdaresine ve Kozcağız belediye başkanımıza çok teşekkür ederiz.”

 

 

Şengün: “Pek çok engelle mücadele etmek zorundalar”

 

 

Bartın Otizmli ve Engelliler Destek Eğitim Dayanışma Spor Kulübü (BOEDDER-SK) ve Otizmli ve Özel Gereksinimi Bireyler Eğitim Yaşam Derneği (OBEY- DER) Yönetim Kurulu Başkanı Berna Şengün, Dünya Sağlık Örgütünün güncel verilerine göre dünya nüfusunun yüzde 16’sını engelli bireylerin oluşturduğunu kaydederken konuşmasında şu ifadeleri kullandı:

 

 

“10-16 Mayıs Engelliler Haftası engelli bireylerin haklarının görünür kılınması, dünya da ve ülkemizde engelli bireylere yönelik farkındalığın artması ve sorunlarının gündeme gelmesi açısından en önemli zaman dilimidir.

 

 

Dünya Sağlık Örgütünün güncel verilerine göre dünya nüfusunun yüzde 16’sını engelli bireyler oluşturmaktadır. Ülkemiz nüfusunun ise yüzde 12,29 unun en az bir engeli bulunmaktadır. Devletimiz ülkemiz nüfusunun önemli bir kısmını oluşturan engelli bireylerin yaşam kalitesini arttırmaya yönelik yasal düzenlemeler yapmış, sosyal devlet olmanın gereği olarak engelli haklarının korunması ve geliştirilmesi için yaptığı çalışmalarla da birçok mekanizmayı hayata geçirmiştir. İnsanlar eşit doğarlar ve toplumsal hayata katılımda eşit haklara sahiptirler.

 

 

Ancak tüm yasal düzenlemelere rağmen engelli bireylerimiz çoğu alanda toplumsal hayata eşit koşullarda etkin katılım sağlayamamakta, pek çok engelle mücadele etmek zorunda kalmaktadır.

 

 

“Hep birlikte daha kapsayıcı bir dünya inşa etmek mümkün”

 

 

Çoğu zaman mimari engellere, eğitimde fırsat eşitliğinin önündeki engellere, istihdam alanında ki engellere en önemlisi ön yargı engeline takılmaktadır.

 

 

Engelli bireylerin yaşadığı sorunlar sadece kendi sorunları değil ailelerinin, çevrenin, toplumun kısacası hepimizin sorunudur. Engellerin ortadan kalkması, herkesin üzerine düşen sorumluluğu yerine getirmesi ve insan onuruna yakışır bir yaşam sürmenin her bireyin doğal hakkı olduğu bilincine erişmesi ile mümkün olacaktır.

 

 

Engel Grupları içerinde yer alan nörogelişimsel bozukluk olarak tanımlanan Otizm Spectrum Bozukluğu için yapılan araştırmalar, otizmin son 24 yılda yüzde 317 arttığını ortaya koyuyor.

 

 

Günümüzde 36 çocuktan 1’inde otizm görülüyor. Erken tanı, nitelikli ve dozunda eğitim şartlarının oluşturulması başta olmak üzere otizmii bireyler için bugün sarf edilecek her bir çaba, yapılacak düzenleme sadece otizmli bireyler ve aileleri adına değil, yetişkin çağma gelmiş birçok gencin topluma kazandırılması, ihtiyaç duydukları bakım hizmetinin azalmasına hatta istihdama katılabilmeleri ile devlet üzerinde maddi ve manevi yükünde de azalması anlamına gelmektedir.

 

 

Otizmli ve engelli aileleri olarak sorunlarımızın anlaşılmasını ihtiyaçlarımıza yönelik düzenlemelerin yapılmasını bekliyor benden sonra evladım ne olacak kaygısından artık uzaklaşmak istiyoruz.

 

 

Ülkemizin otizmli birey ve ailelerine için çözüm üretebilecek kadar güçlü, benimseyecek kadar sağlam değerleri olduğuna inanmaktayız. Hep birlikte daha kapsayıcı bir dünya inşa etmek mümkün.”

 

 

Konuşmaların ardından program sona erdi.

 

 

ETİKETLER : Engelliler Haftası Bartın Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü Cumhuriyet Meydanı
Diğer YAŞAM haberleri
Köşe Yazarları
 ‹ 
 ›